Rawlicious raw Pad thai.

IMG_2203[3]

En raw variant av Pad thai är ett säkert kort för alla som gillar smaker från det thailändska köket. Syrligt, starkt, sött och fräscht, perfekt till sommar lunchen. Här kommer ett recept från Rawlicious som vi serverade under en workshop i Kristi himmelsfärdshelgen. Det blev helt fantastiskt gott. Om du vill prova så kommer receptet nedan. Vi använde oss av kelpnudlar. De är gjorda på kelp, en alg, och är som en krispigare variant av glasnudlar och finns att köpa i din vanliga mataffär. Till grönsakerna använde vi en grönsakssvarv, om du inte har en sådan så gör långa strimlor med potatisskalare.

För att göra raw Pad thai som räcker till 4 portioner behöver du:
1 påse kelpnudlar
1 morot
1/2 squash
1 liten bit rödkål (ca 50 gram)
2 dl groddar
1 knippe salladslök
1 dl cashewnötter
1 kruka koriander
1 dl torkade mullbär

 

Det här behöver du till jordnötssåsen:
1 dl jordnötssmör
1 dl vatten
5 cm ingefära
1 röd chili
1-2 klyftor vitlök
2 msk tamari
1 msk risvinäger
1 lime, zezt och juice
1 tsk agavesirap eller honung

 

Att ha till servering:
Hackade jordnötter
Färsk koriander
Ev lite hackad chili (om du är den som gillar het mat)
Ev lime

Så här gör du Rawlicious raw Pad thai:
Skölj nudlarna i kallt vatten. Strimla grönsakerna och kålen, du kan använda en mandolin till kålen för riktigt tunt resultat. Hacka koriander, ta även med stjälken som går utmärkt att använda den också (spar lite av topparna till garnering). Blanda ihop allt i en bunke med nötterna och mullbären.
Till såsen hacka vitlök och chili, riv ingefäran och mixa med de andra ingredienserna. Spänn ev med lite mer vatten, den ska vara som en sås till konsistensen. Smaka av och tillsätt tamari om du vill ha mer sälta, chili för mer styrka, sirap/honung för mer sötma.
Blanda grönsakerna med jordnötssåsen och låt stå i ca 15 min i rumstemperatur så att smaken hinner sätta sig och grönsakerna mjukna något.
Toppa med garneringen och servera i djupa tallrikar.
Bon apetit!