rawlicious-3

Rawlicious brownietårta

rawlicious-2

Det här är en fantastiskt god brownietårta med chokladfrosting. Den är superenkel att baka och den kommer göra dig omåttligt populär. Vi gör den hela tiden med varierad topping efter säsong och smak som tex havssalt, frystorkade bär, färska bär, kakaonibs etc. De här måtten passar en springform på 24 cm i diameter.

Det här behöver du till din browniebotten:
2 dl cashewnötter
3 dl valnötter
2 dl raw kakao
16 st torkade dadlar (vi föredrar medjool) Om de blivit torra och lite hårda kan du blötlägga dem cirka 20 min.
2 msk honung
1 msk vatten (värm upp vattnet och späd ut honungen med, då fördelar den sig lättare)
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Det här behöver du till din chokladfrosting:
1 dl raw kakao
1 dl kokosolja
1/2 dl agavesirap
1/2 dl vatten
1 liten nypa salt. Antingen toppar du med havssalt precis innan servering, eller så rör du ned vanligt salt i smeten. 

rawlicious-1

Så här gör du browniebotten:
Mixa cashewnötter och valnötter i en matberedare tills de blir finfördelade, tillsätt kakao, vaniljpulver, salt och mixa några sekunder till så allt blandas. Kärna ur dadlarna och hacka dem grovt, sen tillsätter du dem till mixern, sist häller du ned honungsvattnet, lite i taget, i mixern under tiden den är igång så fördelas det jämnt. Nu bör du ha en ganska hård deg som du trycker ryck ned i springformen (med bakplåtspapper i botten), det är lättats att göra med lätt blöta händer. Tänk på att inte värma honungsvattnet över 42 grader så det behåller alla bra näringsämnen.

Så här gör du chokladfrosting:
Mät upp kokosolja och lägg ned i en rostfri skål och ställ i ett varm vattenbad så kokosoljan smälter och blir rinnande (det går fort). Rör ned kakao med salt och blanda sedan i vatten, häll ned agavesirapen sist. Fördela chokladfrostingen över kakan direkt och ställ sedan in i kylen någon timma innan servering. Om det blir något över så förvara i frys och ta fram ca en halvtimma innan servering.

mat-19