Raw Pizza.

Pizza med topping som man fått välja själv är ju helt fantastiskt. Att göra en variant som är god, nyttig och fräsch, och som du inte känner dig tung och däst av efteråt låter väl som en dröm?

Den här varianten är raw, kräver lite planering men inte så mycket jobb. Du måste sätta igång med den senast på morgon om den ska vara klar till middagen. Annars kan du förbereda botten kvällen innan så är den klar på morgonen. Då lägger du bara in botten i kylen och när du ska äta den värmer du den bara försiktigt och sen på med toppingen.

Receptet räcker till 2 personer eller vid till exempel en brunch till 5 personer. Då är det fint att göra små pizzor som på bilden.
Pizza botten:
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1/2 hackad gul lök
1 dl hackad blomkål
1 tsk himalaya salt
2 msk vatten
Mixa fröna till pizzabotten i en matberedare. Tillsätt lök, blomkål och salt och mixa. Späd sedan med lite vatten i taget, det kan behövas lite till. Degen ska bli fast men lite blöt i till konsistensen.
Gör 2 stora pizzor eller flera små genom att trycka ut degen på en bakplåtspappers försedd plåt. Botten ska vara runt 5 mm tjock. Nu ska den in i ugnen, har du en torkugn så 42 grader i 8 timmar. Använder du en vanlig ugn så har du den på 50 grader och kortar ner tiden till ungefär 6 timmar. Öppna gärna luckan några gånger för att släppa ut ånga om du tillagar i vanlig ugn. Botten ska kännas torr men inte hård när den är klar.

Tomatsås:
200 gram ekologiska krossade tomater
några soltorkade hackade tomater
1 tsk olivolja
en liten skvätt balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano, timjan, chilipulver
Tomatsåsen görs med fördel samtidigt som du förbereder dina pizzor. Då hinner smaken sätta sig och gotta till sig. Här kan du använda dig lite av vad du vill och vad gillar att ha i en tomatsås, krydda efter egen smak. Blanda ihop ingredienserna till tomatsåsen och låt stå i kylen medan pizzorna är i ugnen eller till och med kvällen innan. Tänk på att smakerna mognar och växer fram när såsen får stå.

Cashewost:
1 dl cashewnötter blötlagda i minst 4 timmar
1 msk pressad citron
en skvätt äpelcidervinäger
3 msk näringsjäst
2 msk vatten
örtsalt, peppar
Häll av blötläggningsvattnet från nötterna. Mixa nötterna i en matberedare  tillsammans med vatten och citron tills de blir en krämig smet. kanske behövs det lite mer vatten. Skrapa ned massan från kanterna några gånger. Det tar några minute att mixa så det blir en bra konsistens. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och eventuellt lite med citron.

När pizzorna är klara lägger du på tomatsåsen. Efter det toppar du dem vad vad du är sugen på. Ruccola, päron, avokado, rädisor, spenat, champinjoner, paprika, sparris, soltorkade tomater, fikon, oliver. Du kanske har torkat grönsaker som broccoli, svamp, hyvlade rödbetor  i ugnen och använder. Blir supergott att ha på. Till sist klickar du cashewosten över.
Ta det som är i säsong och testa dig fram. Det kommer bli jätte gott,  jag lovar, och kul som bjudmat, som snack eller middag.

Bon appétit!