Indisk vegangryta med sötpotatis, belugalinser, spenat och gröna ärtor.

I helgen anordnade jag och min kära vän konstnären Lisa Rinnevuo en Yoga&Måla workshop. En hel dag då vi yogar, äter god mat, inspireras, målar och bara har det härligt.

Jag börjar dagen med en yogaklass och efter lunch tar Lisa över.  Stort fokus ligger självklart på maten som jag gör. Allt från att det ska följa vårt tema som vi satt för dagen, i det här fallet ”Embrace You” till att de mesta av råvarorna ska vara i säsong och passa in i årstiden. Så nu när hösten är här blev det en Indisk, vegansk värmande gryta med sötpotatis, belugalinser, gröna ärtor, kokos, tomat och massa kryddor i matchande höstfärger. Till den serverades svart ris, spenat, gröna ärtskott en sås gjord på cashewnötter och kris på toppen i form av kokosflarn, russin och hackade hasselnötter. Låter gott, eller hur!? Här kommer receptet.

 

för 4 port:

Cashewsås.
1 1/5 dl cashewnötter. Blötlagda 6 timmar
2 msk Vit miso
äppelcidervinäger
salt & peppar
I msk hela kumminfrön (mortlade)
vattens att späda med

Skölj av chashewnötterna och lägg dem i en high speed blender. Mixa med miso, äppelcidervinäger och kummin. Späd med lite vatten i taget tills det blir en lite tjockare sås. Smaka av med salt och peppar.

Svart ris enligt anvisning på paketet. Jag använde mig av Saltåkvarns svarta ris.

Currygryta:
1 dl Beluga linser
1 gul lök
1 burk kokosmjölk
1/2 paket krossade tomater
1 st mellan stor sötpotatis
1-2 msk (beroende på hur starkt du vill ha) indisk curry kryddpasta på burk
1 näve färsk spenat
1 dl fryst gröna ärtor
Någon cm färsk färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
2 msk äppelcidervinäger
1 msk kokosolja eller annan olja att steka i
Persilja, kokosflarn, russinoch hasselnötter till garnering

Koka belugalinser efter anvisningar på paketet, ställ åt sidan och låt svalna.
Skala sötpotatisen och hacka i mindre bitar.
Hacka löken. Finhacka ingefära och krossa vitlöken.
Fräs löken i olja i en stor kastrull tills den blir mjuk. Tillsätt ingefära och vitlök och stek med i slutet. Tillsätt currypastan och rör runt. Du kan ta en msk till att börja med och sen fylla på mot slutet om du tycker det behövs.
Lägg ned sötpotatisen och stek runt. Tillsätt kokosmjölk och krossade tomater och låt puttra till sötpotatisen är mjuk. Ca 20-30 min. Mixa sedan lite med en stavmixer. Ställ tillbaka på spisen och tillsätt äppelcidervinäger, belugalinser, spenat, och de gröna ärtorna. Värm upp och smaka av med salt.

Foto av Maria Cruseman