rawmandelmassa-6

Gör egen mandelmassa med bara 3 ingredienser!

rawmandelmassa-3

Mandelmassa som man köper i affären kan till exempel ha en ingredienslista som ser ut så här: ”Sötmandel 50%, Socker, Vatten, Glukossirap (Vete), Etylalkohol, Konserveringsmedel Kaliumsorbat, Kan Innehålla Spår Av Aprikoskärnor”.

Och eftersom vi tycker att flera av de här ingredienserna inte hör hemma i en bra mandelmassa, så gör vi vår egen när tid finns för det. Det är superenkelt och tar högst 20 min. Den vi gjort här är semi raw pga att vi skållat mandlarna när vi skalade dem. Vill man ha 100% raw och behålla skalet på så går det såklart bra också. Tänk dock på att handla ekologiskt, då mandlar och nötter har en tendens att dra till sig en jäkla massa skit från besprutningar etc.

Du behöver:
1,5 dl sötmandel
1,5 dl kokossocker
1-2 msk vatten

Så här gör du:
Koka upp ett par deciliter vatten och lägg mandlarna att skållas i ca 2 min. Skölj i kallt vatten och ”knäpp” av skalet (det här brukar ungarna tycka är kul). Lägg ned mandlar och kokossocker i matberedaren och kör tills allt börjar se ut som ett brunt mjöl. Ibland kan du behöva stoppa för att peta ned ”mjölet” från kanterna. Tillsätt 1 msk vatten i taget och kör tills konsistensen mer och mer liknar mandelmassa. Det kan ta några minuter så du måste ha tålamod för resultatet blir så gott. Förvara sen mandelmassan i kylen och den håller ganska länge, men som vanligt smaka och lukta. Vi rev vår på kardemummapannkakor och serverade med kokosgrädde.

rawmandelmassa-7