Glutenfria chapati med vegetarisk indisk vindaloogryta.

 

Finns det något bättre än kryddigt, värmande mat när kylan och mörkret smyger sig på. Ibland känner vi för varm mat och indiskt är en av favoriterna. Den här grytan åt vi med glutenfria chapati som har ett högt näringsvärde med protein- och vitaminrikt kikärtsmjöl och durramjöl. Durramjöl är naturligt glutenfritt och är ett mineral- och fiberrikt mjöl. Grytan passar även bra med blomkålsris eller kokt basmati ris. Här kommer receptet. Ha en skön höst!

Chapati ca 6 st.
1 dl kikärtsmjöl
1 dl durramjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 1/2 dl vatten
Rör ihop de torra ingredienserna och sen i med vattnet. Rör om ordentligt och låt stå 15 min. Degen ska bli smidig så eventuellt behövs det lite mer mjöl eller vatten om den känns torr och smulig.
Forma bollar i golfbollsstorlek och kavla ut på mjölat bord eller använd en press. Stek sedan i torr stekpanna på medelhög värme några minuter på varje sida.

Auberginegryta till 2 personer.
1 stor aubergine
1  hackad gul lök
1 stjälkselleri
2 msk hackad ingefära
1-2 msk vindaloopasta
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 dl kokosmjölk
1 dl frysta ärtor
färsk koriander
1 msk kokosolja
salt
Baka hela auberginen i ugnen 30 min på 230 grader. Ta fram ärtorna ur frysen. Medans auberginen är i ugnen steker du lök, ingefära, seller och vitlök i kokosoljan. Tillsätt tomatpurén, vindaloopastan och rör runt. Häll sedan i kokosmjölk och koka ihop på svag värme tills auberginen är klar.
Låt auberginen svalna något och liksom riv sönder auberginen i bitar med två gafflar. Lägg i bitarna med vätskan och ärtorna i kokosmjölken och låt allt koka ihop något. Salta efter behov och toppa med färsk koriander.