Falafel med tillbehör.

Falafel med hummus, bröd, oliver, ost och sallad är ju bland det godaste som finns, eller hur? Man kan lätt variera sina tillbehör så det passar alla och det blir till en festlig middag eller enklare lunch.

Jag tillagar mina falafels i torkugn i 2 timmar på 42 grader men du kan såklart även ha dem i vanlig ugn på 50 grader, antingen med en kniv i ungsluckan alternativt på 175 grader i 15-20 min, vänd gärna på dem någon gång om du har dem på högre värma i vanlig ugn. De ska blir lite frasiga utanpå.
Grunden till dessa raw falafels är solroskärnor och jag gör dem så här:

Ca 20 st.
4 dl solroskärnor
1 morot
1/2 dl tahini
1 msk äppelcidervinäger
1 msk pressad citron
1 liten vitlöksklyfta
2 msk spiskummin
1 msk torkad koriander (bäst blir att mortla fröna)
2 krm cayennyeppar
2 msk sesamolja
1 kruka färsk persilja. Spar lite av de övre bladen till garnering.
1 dl sesamfrön att rulla bollarna i.
Knappt 1 tsk salt & några drag med svartpeppar kvarnen.
Eventuellt lite vatten att späda med

Börja med att mixa solrosfröna fint i en matberedare. Lägg i de torra kryddorna och mixa med solrosfröna. Riv moroten och pressa vitlöken. Tillsätt sedan tahini, äppelcidervinäger, persilja, citronsaften och oljan och blanda runt allt med matberedaren. Späd eventuellt med lite vatten i taget om det känns för torrt och det bara smular när du ska rulla bollar. Forma pingisbolls stora falafels och rulla dem i sesamfröna. Lägg på bakpappers försedd plåt och ställ in i torkugn/vanlig ugn på 42-50 grader i två timmar. Servera med hummus, glutenfritt bröd, sallad, oliver och eventuellt stekt halloumi. Till bröden använde jag den är gången 1 del rismjöl och 1 del durramjöl. Receptet på bröden hittar du här http://www.rawlicious.se/glutenfria-chapati-med-vegetarisk-indisk-vindaloogryta/