citronvatten_rawlicious-9

5 anledningar till att börja dagen med varmt citronvatten.

citronvatten_rawlicious-2

Varje morgon innan frukost brukar vi dricka ett glas varmt citronvatten. Det gör vi för att det är ett supergott och fräscht sätt att börja dagen med plus att det finns massor av bra hälsoeffekter som gör att fler borde testa denna lilla morgonrutin. Här är 5 anledning till varför vi gillart extra mycket:

  1. Citron har en basisk inverkan och neutraliserar pH-värdet i kroppen. Det finns både basiska (alkaliska) och sura livsmedel och för att få en bra balans i kroppen är det en fördel att äta och dricka så mycket alkaliska produkter som möjligt. I en försurad kropp finns det en större risk att sjukdomar uppstår.
  2. Citron innehåller en mängd vitaminer och mineraler, särskilt C-vitamin som bidrar till ett ökat immunförsvar och som även sägs vara bra för återhämtning vid skador och stress. Upptaget av järn förbättras av C-vitamin vilket också är positivt för immunförsvaret. Eftersom C-vitamin är en antioxidant så har den en antiinflammatorisk effekt vilket gör att citron kan lindra inflammationer i kroppen och få bukt med tex utslag och eksem.
  3. Citron är utrensande och hjälper till att föra ut gifter och slaggprodukter ur kroppen. Bland annat på grund av citronsyran som hjälper till vid leverns avgiftning och för att citron är vätskedrivande.
  4. Citronsaft sägs också hjälpa levern att producerar mer galla, som behövs vid matsmältningsprocessen och som lindrar vid matsmältningsbesvär som tex gaser, halsbränna och rapningar.
  5. Doften av citron sägs ha humörhöjande egenskaper vilket kan vara extra bra på morgonkvisten. 

 

citronvatten_rawlicious-9 

Så här gör vi:

  1. Koka upp ett glas vatten och låt svalna tills det är ljummet, att vattnet är varmt gör att magen håller sig lugn och inte stressas som den kan göras om man häller i sig kall dryck det första man gör.
  2. Pressa ned saften från 1/4 ekologisk citron.

Ibland varierar vi oss om vi vill ha någon smak eller om det finns anledning till extra näring eller boost av något slag.
– 1/2 tsk honung, när vi är sugna på något sött eller om vi är hostiga och förkylda.
– 1/2 tsk riven färsk ingefära, när vi vill ha lite sting och för att ingefära är bra för magen, bra mot inflammationer och vid förkylning.
– 1 knivsudd cayennepeppar, när vi vill höja ämnesomsättningen lite extra, det är även bakteriedödande och renade. 

citronvatten_rawlicious-17

Borsta aldrig tänderna direkt efter citronvatten (eller citrusfrukter överhuvudtaget) då det kan förstöra emaljen på dina tänder.